Ter voorbereiding op de nieuwe cultuurnota Nieuw Amersfoorts Peil 2008 organiseerde gemeente Amersfoort een brede discussie in het Amersfoortse culturele veld over de te volgen nieuwe koers in de culturele en kunsten sector in de stad. De gemeente vroeg Ron Jagers mee te denken over de vormgeving van deze excercitie. Eén van de problemen in zo’n discussieronde was het ontbreken van de stem van grote groepen amateurkunstenaars. Met name de harmonie- en fanfareleden ontbraken vaak in deze gesprekken, terwijl zij wel in aantal een groot aandeel hadden in de muziekcultuur in de stad, aldus de ambtenaren.
Ron Jagers betrok, op aanraden van kunstenaar Gonneke de Haan, Jelle de Bruijn en Dick Cools bij de plannenmakerij. Zij stelden voor om een website te maken, waar Amersfoorters letterlijk hun eigen melodie konden maken. Via het toetsenbord konden bezoekers van de website muzikanten op en neer laten springen en op die manier een melodietje componeren. Bij dat liedje konden de bezoekers ook ideeën spuien over het te voeren cultuurbeleid. In aanvulling op de website trok een “fanfarekorps” de wijk in om mensen op te roepen om hun eigen geluid te laten horen.
Bij de presentatie van de resultaten van de discussieronde werd het “fanfarekorps” opnieuw ingeschakeld. Het korps presenteerde op grote vaandels de samenvattingen van de discussie. Ingeluid door trompetgeschal van Colin van de Wetering, kwam telkens een fanfarelid in stilte op en ontrolde een vaandel met de teksten uit de discussieronde.
De bal ging rollen. Kunstkavel in Vathorst vroeg het gelegenheidskorps om Kunstkavel te openen. Dat bleef niet onopgemerkt bij de directeur van theater De Lieve Vrouw. Hij vroeg het korps om het verbouwde theater te openen. Met een schuin oog naar het Zwarte Theater uit Praag maakt het korps een film, waarbij het korps door het vernieuwde gebouw van het theater marcheert. Bij de opening zelf kwam het korps de zaal binnenmarcheren, liep onder het filmdoek door en verdween, terwijl op het filmdoek het marcheren doorging. Tijdens deze mars suggereerde Dick Cools om op 28 februari 2008 een cd uit te brengen met 10 studionummers en één lifenummer. Dick Cools en Ron Jagers hebben in de studie dubcellar in Amsterdam een dag gemarcheerd. Robert Curiel maakte er een fantastische cd van.
De presentatie van de CD in theater De Lieve Vrouw was een ongehoord succes. Een week lang hing de landelijke pers aan de telefoon. Bezoeken aan radiostations werden afgelegd. Interviews volgenden elkaar op. De Stille Fanfare ging echt van start.